Stepping into the guestrooms at the David Whitney is like going through a portal into a gentler, more gracious time. Inspired by the legendary hospitality of Mr. Whitney and his wife, Flora, the guestrooms pay homage to an era when the act of hosting was elevated to an art form. Housed in a Neo-Renaissance architectural gem from the early 1910s, the design of the guestrooms offers a sophisticated reprieve from the grandeur and gilded beauty of the building’s soaring atrium.  Custom casegoods sit on a traditional Persian rug that is laced with deep reds, oranges, and blues. Rich wood trim accent a traditional William Morris wall covering detail at the upper walls and understated full-height drapery draw the visitor’s eye up to the room’s high ceiling and perfect proportions. Carved into the wall is a corbeled desk niche in a dark persimmon that houses a delicate desk, cane back chair and swooping sconce with a soft linen shade.  

The guestrooms at the David Whitney achieve a timelessness that is indicative of spaces that emphasize taste and understated beauty over trends, a space that has the sort of sophisticated effortlessness reminiscent of a genuinely gracious host. The result is an accommodation that makes everyone feel perfectly at home, not a guest at all. 

Location

Detroit, Michigan

Completed

To be completed 2024

Photographer

John D'Angelo

Services
  • Interior Design
  • Furniture Specification
  • Furniture Procurement
Project Team
  • Patrick Thompson
  • Jennifer Bueso
  • Mary Eskin
  • Heather McKeon
  • Katelyn McCoy
  • Scott Furkas